Beginpagina » Indian dog

De Indian Dog kent vele verschillen in benaming, vachtkleur en exterieur. 

Het is een hond die al een lange geschiedenis heeft en zijn oorsprong vindt in Amerika en komen voort uit de Coyote, waarschijnlijk de Dingo en (half)Windhonden en heel af en toe werd er een wolf ingekruist. DNA zal uitsluitsel over de aanwezige hondenrassen geven. 

Hoewel het geen FCI erkend ras is, valt hij in te delen onder de Spits en Oertypen. (rasgroep 5) 

 

Geen beginnershond!

Doordat de Indian Dog nog dicht bij de natuur staat en het jachtinstict erg aanwezig is moet u dus goed weten waar u aan begint. Ze zijn (net als de Wolfhond) goede ontsnappers en kunnen zichzelf dan prima vermaken. Kippen van de buren, konijnen op het land en (kleine) kinderen zullen het dan regelmatig moeten ontzien. Van opjagen tot verwonden of doden. Bij kinderen blijft het vaak tot snappen (met de voortandjes naar armen of been bijten) of vocaal er omheen circelen.

De combinatie waar een Indian Dog uit komt zal veel indicatie over het karakter geven. Zo zal de ene Indian meer Husky in zich hebben, de ander meer Windhond en een derde meer Herder. 

Niet iedere Indian is nl zo extreem en is van meerder factoren afhankelijk! 

 De Indian Dog is vrij vocaal en communiseerd vaak met een luide stem (Coyote).

 Hij is een wat kleinere en rankere hond, snel en wendbaar. 

De Indian Dog is speels, kan goed met eigen dieren en kinderen (mits goed gesocialiseerd) en zal ook laat en lang puber (1,5 - 4 jaar)

Ze zijn met ong. 4 jaar volwassen en bereiken vaak een hoge leeftijd.

13 jaar of meer is geen uitzondering. 

Een zeer actieve hond die voor sport en spel zeker geschikt is als deze een open karakter heeft en los kan. Ze leren snel, maar verliezen ook snel de concentratie, daarom is gehoorzaamheid en hulphond niet de meest geschikte tak voor deze honden. Een Indian met een meer gereserveerd karakter dat vergelijkbaar is met de de Wolfhond heeft een hele andere behoefte.

Gelukkig zijn deze in de minderheid.

De Indian Dog is intelligent, loyaal, trouw, instinctief, waaks en kunnen terughouden zijn tegenover veemden. Over het algemeen een zeer zelfstandige hond die hierdoor ook wat makkelijker te herplaatsen is in tegenstelling tot de meeste Wolfhonden.

Helaas wordt er binnen de fokkerij van de Indian Dog nog onvoldoende tot niet gelet op de combinaties van karakters, rassen en gezondheid en testen van de ouderdieren worden nog steeds achterwegen gelaten. Hierdoor lopen de karakters ook enorm uiteen en kunt u bedrogen uitkomen.

Er wordt veel met dezelfde honden gefokt, de teef wordt veelvuldig ingezet en er worden veel herhalingsnesten gedaan wat wij niet anders kunnen benoemen dan uitbuiterij en verkapte broodfok.
                   Vermijd fokkers (zoals Warpaint kennel van Jutta Hansel) waarvan:
- De ouderdieren, zeker de moederhond niet aanwezig is.

- Waar de ouderdieren niet zijn getest op de in het ras voorkomende erfelijke afwijkingen.
- Waar de pups niet bezocht mogen worden bij de fokker thuis.
Momenteel zijn er nog geen verantwoorde fokkers onder de Indian Dogs!!


De American Indian Dog Foundation is half 2016 opgericht om hier wat meer vat en grip op te krijgen en de belangen van de Indian Dog te behartigen. Begin 2018 is de naam gewijzigt in Indian Dog Foundation (IDF) daar er eigenlijk geen Americans buiten Amerika bestaan.

Tot op heden is het nog ronduit een zooitje binnen de Indian Dog populatie en de IDF  probeert orde op zaken te stellen en de populatie goed in kaart te krijgen om van hieruit met de wederopbouw te kunnen beginnen voor een mooi, gezond en sterk ras.
Kynolanguage zal de IDF ondersteuning bieden waar nodig en de eigenaren blijven begeleiden rondom gedrag en herplaatsing. 

Tevens organiseert de IDF activiteiten waar u kennis kunt maken met de honden en hun eigenaren.
Zo hebben zij begin 2018 de nieuwjaarsduik georganiseerd die wij u niet willen onthouden
https://www.youtube.com/watch?v=2UfqYUb2cjo&feature=share